Faktor Kejayaan Kejuruteraan & Kejuruteraan Laman

Kumpulan utama On-The-Page seterusnya dalam Jadual Berkala Daripada Kejayaan Pakar SEO Faktor adalah seni bina tapak. Struktur tapak yang betul dapat membantu usaha SEO anda berkembang sementara yang salah dapat melumpuhkan mereka.

Merangkak tapak

Enjin carian “merangkak” laman web, pergi dari satu halaman ke halaman lain yang sangat cepat, bertindak seperti pembaca kelajuan hiperaktif. Mereka membuat salinan halaman anda yang disimpan dalam apa yang disebut “indeks,” yang seperti buku besar web.

Apabila seseorang mencari, enjin carian mengalir melalui buku besar ini, mendapati semua halaman yang berkaitan dan kemudian memilih apa yang difikirkannya adalah yang terbaik untuk dipaparkan dahulu. Untuk dijumpai, anda perlu berada di dalam buku. Untuk berada di dalam buku ini, anda perlu dirangkak.

Kebanyakan laman web umumnya tidak mempunyai masalah merangkak, tetapi ada perkara yang boleh menyebabkan masalah. Sebagai contoh, JavaScript atau Flash berpotensi dapat menyembunyikan pautan, menjadikan laman-laman pautan tersebut membawa kepada tersembunyi daripada enjin carian. Dan kedua-duanya berpotensi menyebabkan kata-kata sebenar pada halaman yang akan disembunyikan.

Setiap tapak pakar seo malaysia diberi belanjawan merangkak, jumlah anggaran masa atau halaman enjin carian akan merangkak setiap hari, berdasarkan kepercayaan relatif dan pihak berkuasa tapak. Tapak-tapak yang lebih besar mungkin berusaha meningkatkan kecekapan merangkak mereka untuk memastikan laman-laman “hak” lebih sering dirangkak. Penggunaan robots.txt, struktur pautan dalaman dan khususnya memberitahu enjin carian untuk tidak merangkakan halaman dengan parameter URL tertentu boleh meningkatkan kecekapan merangkak.

Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan, masalah merangkak boleh dielakkan dengan mudah. Di samping itu, amalan yang baik untuk menggunakan sitemaps, baik HTML dan XML, untuk memudahkan enjin carian merangkak laman web anda. Anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai peta tapak dan berurusan dengan isu-isu yang berpotensi merangkak di kategori Search Engine Land di bawah:

1.SEO: Mengemukakan Peta Situs
2.SEO: Crawling and Robots
3.SEO: Redirects & Moving Sites

Ingat, “reka bentuk mesra enjin carian” juga “reka bentuk mesra manusia!”

Lebih banyak carian Google berlaku pada peranti mudah alih daripada pada desktop. Memandangkan ini, tidak menghairankan bahawa Google memberi ganjaran yang mesra mudah alih dengan peluang untuk mendapatkan kedudukan yang lebih baik di carian mudah alih sementara yang tidak mungkin mempunyai masa yang lebih sukar. Bing juga melakukan perkara yang sama.

Jadi dapatkan laman web anda mesra mudah alih. Anda akan meningkatkan peluang anda untuk berjaya dengan kedudukan carian serta membuat pengunjung mudah alih anda gembira. Di samping itu, jika anda mempunyai aplikasi, pertimbangkan untuk menggunakan pengindeksan aplikasi dan pautan, yang mana kedua-dua enjin carian ditawarkan.

Duplikasi / kanonik
Kadang-kadang buku besar itu, indeks carian, menjadi kemas. Membalikkannya, enjin carian mungkin mencari halaman selepas halaman selepas halaman yang kelihatan seperti kandungan yang hampir sama, menjadikannya lebih sukar untuk mengetahui mana dari banyak halaman yang harus dikembalikan untuk carian yang diberikan. Ini tidak baik.

Ia menjadi lebih buruk jika orang secara aktif menghubungkan ke versi yang berbeza dari halaman yang sama. Pautan tersebut, penunjuk kepercayaan dan kuasa, tiba-tiba berpecah antara versi tersebut. Hasilnya adalah persepsi yang terdistorsi (dan rendah) tentang pengguna nilai sebenar yang telah menetapkan halaman tersebut. Itu sebabnya kanonikisasi sangat penting.

Anda hanya mahu satu versi halaman tersedia untuk enjin carian.

Ada banyak cara versi pendua halaman boleh merayap. Sebuah laman web mungkin mempunyai versi www dan bukan-www dari laman web dan bukannya mengalihkan satu kepada yang lain. Tapak e-dagang mungkin membenarkan enjin carian mengindeks laman web mereka. Tetapi tiada siapa yang akan mencari “halaman 9 pakaian merah.” Atau parameter penapisan mungkin ditambahkan pada URL, menjadikannya kelihatan (pada enjin carian) seperti halaman yang berbeza.

Untuk seberapa banyak cara yang ada untuk membuat URL menguncup secara tidak sengaja, terdapat cara untuk mengatasinya. Pelaksanaan 301 peralihan yang tepat, penggunaan tag rel = kanonik, mengurus parameter URL dan strategi penomboran yang efektif dapat membantu memastikan Anda menjalankan kapal yang ketat.

Kelajuan tapak
Google ingin menjadikan web tempat yang lebih cepat dan telah menyatakan bahawa tapak cepat mendapatkan kelebihan ranking kecil di laman web yang lebih perlahan.

Walau bagaimanapun, menjadikan laman web anda dengan cepat menjadi tidak terjejas terus ke bahagian atas hasil carian. Kelajuan adalah faktor kecil yang memberi impak hanya satu dalam 100 pertanyaan, menurut Google.

Tetapi kelajuan dapat memperkuat faktor-faktor lain dan sebenarnya dapat meningkatkan orang lain. Kami sekumpulan orang yang tidak sabar pada hari ini, terutamanya apabila kami menggunakan peranti mudah alih kami! Oleh itu, pertunangan (dan penukaran) di tapak boleh ditingkatkan berdasarkan masa beban yang cepat.

Mempercepatkan laman web anda! Enjin carian dan manusia akan menghargainya.

Adakah URL anda deskriptif?
Ya. Memiliki kata-kata yang anda mahu dijumpai dalam nama domain atau URL halaman anda boleh membantu prospek kedudukan anda. Ini bukan faktor utama, tetapi jika masuk akal untuk mempunyai kata-kata deskriptif dalam URL anda, berbuat demikian.