Syarikat Agensi Pelancongan

Agensi Pelancongan Di Malaysia

Agensi perjalanan adalah peruncit swasta atau perkhidmatan awam yang menyediakan perkhidmatan perjalanan dan pelancongan yang berkaitan kepada orang awam bagi pihak pembekal seperti aktiviti, syarikat penerbangan, penyewaan kereta, talian pelayaran, hotel, kereta api, insurans perjalanan, dan lawatan pakej. Di samping berurusan dengan pelancong biasa, kebanyakan agensi pelancongan mempunyai jabatan berasingan yang dikhaskan untuk membuat urusan perjalanan untuk pelancong perniagaan; sesetengah agensi pelancongan pakar dalam perjalanan komersil dan perniagaan sahaja. Terdapat juga agensi pelancongan yang bertindak sebagai ejen jualan am untuk syarikat-syarikat perjalanan asing, membolehkan mereka memiliki pejabat di negara-negara selain daripada di mana ibu pejabat mereka berada.

https://annaufal.com/pakej-umrah-2019/

Operasi Agensi Pelancongan

Fungsi utama agensi pelancongan ialah bertindak sebagai ejen, menjual produk dan perkhidmatan perjalanan bagi pihak pembekal. Oleh itu, tidak seperti perniagaan runcit yang lain, mereka tidak menyimpan saham, kecuali jika mereka mempunyai bilik hotel dan / atau kabin tempahan di kapal pesiar untuk acara perjalanan kumpulan seperti perkahwinan, bulan madu, atau acara kumpulan. Percutian pakej atau tiket tidak dibeli daripada pembekal melainkan pelanggan meminta pembelian tersebut. Cuti atau tiket dibekalkan kepada agensi pada harga diskaun. Oleh itu, keuntungan adalah perbezaan di antara harga yang diiklankan yang pelanggan bayar dan harga diskaun yang dibekalkan kepada ejen. Ini dikenali sebagai suruhanjaya. Di banyak negara, semua individu atau syarikat yang menjual tiket dikehendaki dilesenkan sebagai agen perjalanan.

Artikel Berkaitan : Pakej Umrah Murah 2019 dari Annaufal Travel

Di sesetengah negara, syarikat penerbangan telah berhenti memberi komisen kepada agensi perjalanan. Oleh itu, agensi-agensi pelancongan kini dipaksa untuk mengenakan premium peratusan atau yuran rata standard, setiap jualan. Bagaimanapun, sesetengah syarikat membayar peratusan yang ditetapkan untuk menjual produk mereka. Syarikat-syarikat pelancongan utama mampu melakukan ini, kerana jika mereka menjual seribu perjalanan pada kadar yang lebih murah, mereka masih akan keluar dengan lebih baik daripada jika mereka menjual seratus perjalanan pada kadar yang lebih tinggi. Proses ini memberi manfaat kepada kedua-dua pihak. Ia juga lebih murah untuk menawarkan komisen kepada agen perjalanan daripada terlibat dalam kempen pengiklanan dan pengedaran tanpa menggunakan ejen.

Artikel Berkaitan : Agensi Pelancongan Umrah 2019 Annaufal Travel

Pengurusan

Operasi komersial lain dijalankan, terutamanya oleh rantai yang lebih besar. Ini termasuk penjualan insurans dalaman, buku panduan perjalanan, dan jadual waktu pengangkutan awam, sewa kereta, dan perkhidmatan biro di tempat yang berubah, berurusan dengan mata wang percutian yang paling popular.¬†Ejen pelancongan sepatutnya menawarkan nasihat perjalanan yang tidak adil kepada pelanggan, serta menyelaraskan maklumat perjalanan dan membantu pelanggan dalam perjalanan tempahan. Walau bagaimanapun, fungsi ini hampir hilang dengan cuti pakej pasaran massa, dan beberapa rantaian agensi seolah-olah membangunkan konsep “pasar raya bercuti”, di mana pelanggan memilih percutian mereka dari risalah pada rak dan kemudian menempahnya dari kaunter. Sekali lagi, pelbagai perubahan sosial dan ekonomi [sekarang] telah dibuat untuk membawa aspek ini ke hadapan sekali lagi, terutamanya dengan kemunculan berbilang, tanpa embel-embel, syarikat penerbangan murah