Datin Seri Rosmah Mansor

Rosmah Mansor - Alnoor

Datin Seri Hajjah Rosmah Mansor

Rosmah Mansor - Alnoor

Dilahirkan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan pada 10 Disember 1951, Rosmah Mansor telah jauh dari rumahnya di pinggir bandar dan sekolah menengahnya di Kolej Tunku Kurshiah, sekolah berasrama yang berprestij untuk gadis-gadis Melayu yang cerah di Malaysia.

Selepas menamatkan pengajian tinggi dan tinggi di Universiti Malaya dan Louisiana State University pada tahun 1974 dan 1978 masing-masing, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor kembali melancarkan kerjaya korporatnya, dengan menggunakan ijazah Sarjana Muda dalam Sosiologi dan Antropologi serta ijazah Sarjana dalam Sosiologi dan Peluasan Pertanian. Beliau bekerja di Pertanian Bank Malaysia sehingga 1983, dan kemudian mengambil alih jawatan Pengurus Pembangunan Perniagaan di Pulau dan Peninsular Berhad di mana beliau berkhidmat sehingga 1987.

Rosmah Mansor Isteri Kepada Perdana Menteri Malaysia

Datin Seri Rosmah Mansor meninggalkan Pulau dan Semenanjung untuk menjadi isteri ahli politik sepenuh masa kepada Dato ‘Sri Mohd Najib bin Tun Hj Abd Razak, mengetahui bahawa tuntutan kerja suaminya menentukan bahawa dia memberikan kehidupan rumah dan keluarga sebagai perhatian dan perhatian yang mungkin. Datin Paduka Seri Rosmah Mansor juga sedar bahawa dia perlu secara beransur-ansur mengambil lebih banyak peranan awam kerana dia terus memberikan sokongan penting kepada kenaikan politik suaminya.

Hari ini, sebagai isteri Perdana Menteri Malaysia, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor memakai banyak topi. Beliau adalah Presiden Persatuan Kebajikan Isteri Menteri (BAKTI) dan Persatuan Pandu Puteri Malaysia. Beliau memegang jawatan Penaung untuk pelbagai persatuan termasuk Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Kanak-kanak dalam Yayasan Harapan, Persatuan Pencinta Alam Malaysia, Majlis AIDS Malaysia, Persatuan Orang Yang Terhalang, Malaysia, Yayasan Institut Jantung Negara, Persatuan Thalasemia, Persatuan Kebajikan, dan Pembangunan Yayasan Kanak-kanak yang Kurang Bermasalah.

Datin Seri Rosmah Mansor Dan Anak Permata

Datin Seri Hajjah Rosmah Mansor sangat percaya bahawa pembangunan modal insan bermula dengan anak-anak dan ia merupakan pelaburan penting bagi negara. Ini akan meletakkan asas kukuh untuk pertumbuhan negara, produktiviti, perpaduan sosial dan keamanan. Oleh itu, beliau aktif dalam memacu inisiatif ini menerusi program PERMATA bermula dengan penubuhan pusat pendidikan dan pusat penjagaan kanak-kanak di seluruh negara atau Permata Negara yang memberi tumpuan kepada kanak-kanak di bawah 5 tahun. Melalui usaha beliau, setakat ini, lebih daripada 650 Pusat Permata Negara telah ditubuhkan di seluruh negara.