Cara Mudah Tukar Tayar Kempis

Teknik terbaik untuk menukar tayar rata: Panduan Langkah demi Langkah

Menukar tayar yang berlubang sendiri akan menjimatkan timbunan dan bukannya membuat perkara terkawal bagi penolong krisis. Ikuti kaedah ini, dan anda akan berundur dari jalan raya dalam beberapa minit lagi.

Itulah bunyi tayar yang baru saja bertiup ketika anda berjalan sejauh 70mph di lebuh raya. Langsung apa? Dengan mengambil kira semua perkara, dalam dunia yang sempurna anda sudah bersedia mempertimbangkan cara tayar boleh meletup di mana sahaja, di mana sahaja.

Tahap 1: Bersedia

Anda harus tahu sama ada kenderaan anda mempunyai unit tayar tambahan. Banyak kenderaan baru tidak menggunakan tayar tambahan kerana pelbagai sebab, jadi pastikan untuk memilikinya.

Anda dengan cara yang sama perlu memeriksa tayar tambahan ini setiap separa boleh dipercayai. Tayar tanpa udara di dalamnya hanya mengerikan, jadi periksa tekanan dan keadaan pneumatik sebelum pergerakan atau pemanduan lebih lama. Mengenai perkara yang mungkin anda perlukan, lampu elektrik / lampu depan, ukuran tayar, dan tuala kertas harus mengurus perniagaan. Anda boleh menggunakan jalan cerita sekiranya anda perlu memastikan pakaian anda tetap bagus, bagaimanapun jangan mengharapkan pertukaran tayar di tepi jalan untuk membuat anda mengatur untuk acara tali leher yang membosankan.

Tahap 2: Pilih Tempat Anda

Tidak mudah bagi setiap situasi untuk sampai ke tempat yang tidak terlalu buruk untuk menggantikan tayar dengan selamat. Berkonsentrasi pada permukaan yang rata dan keras dengan bungkusan antara jalan dan kenderaan adalah keadaan terbaik. Walau bagaimanapun, jangan menempuh jarak sejauh satu batu di pinggir anda atau anda juga perlu membayar roda yang lain.

Buangkan lampu kilat semasa menyiasat ke tempat yang anda pilih. Sesampai di sana, tetapkan brek berhenti anda.

Tahap 3: Periksa dan Keluarkan Semua Alat Anda

Pergerakan ini adalah masalah yang boleh dipersoalkan jika anda mulai sekarang melakukan ujian standard pada tayar dan ruang alat tambahan yang sesuai dengannya. Walau apa pun, jika tidak, jamin semua unit mekanikal ada dan tayar diisi mengikut spesifikasi.

Tahap 4: Dapatkan Lugs Longgar

Mulakan dengan mengetuk roda membalikkan sisi kenderaan yang akan anda naikkan. Sentuhan kayu atau batu di seluruh bandar akan berlaku sekiranya anda tidak melewati roda roda yang asli di dalam kenderaan anda. Ini menjamin kenderaan tidak bergulir ke mana sahaja setelah anda dapat melihatnya di sekeliling.

Sekiranya ada orang kedua dalam kenderaan bersama anda, pada masa itu mereka boleh keluar dan menjadi perhatian anda sekarang. Membekalkan tayar di jalan raya sebenarnya bukan usaha terlindung, dan teguran seketika dari kenderaan yang akan menuju ke arah anda dapat menjadi penyelamat kehidupan.

Pada masa itu, letakkan kisah dan dapatkan kunci pas anda. Anda mungkin perlu melepaskan penyebaran, bagaimanapun sebagai peraturan umum, anda boleh mendapatkan perniagaan. Longgarkan, bagaimanapun jangan membersihkan semua kait. Anda mungkin memerlukan penyambung kunci penghantar untuk satu atau jumlah penyampaian bergantung pada kenderaan anda.

Tahap 5: Gunakan Jack

https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-kota-kinabalu/

Cari titik jack atau kimpalan spot di bawah kenderaan dengan roda yang anda lalui. Letakkan jack pada tahap yang sedemikian rupa, sehingga pemegang kenaikkan membawa pada titik itu, pasangkannya mengikut arah jam dengan instrumen pemegang jack yang diberikan.

Iklan Berbayar : Anda mencari perkhidmatan kereta sewa kota kinabalu yang murah ? Layari https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-langkawi/ untuk sewa kereta kota kinabalu. Hubungi 019 967 1127 untuk info lanjut.

Pada saat anda dapat melihat cahaya antara tanah dan tayar, anda akan memahami bahawa cukup tinggi untuk melepaskan tayar.

Tahap 6: Tanggalkan Tayar

Matikan selak yang berjaya dikeluarkan sepanjang jalan dan letakkan di tempat yang selamat. Pada masa itu, keluarkan roda dari kenderaan. Sebaik-baiknya, pada dasarnya akan jatuh secara sah, bagaimanapun beberapa tendangan khas ke dinding sisi dari tepi kanan dapat membebaskannya jika ia menyusahkan. Kembalikan roda ke belakang kenderaan anda di luar dari yang diharapkan setelah melepasnya.

Tahap 7: Ambil Tayar Ganti

Dapatkan tambahan anda dari mana-mana tempat dan kemudian. Bagi kebanyakan kenderaan dan SUV, ia akan berada di bawah lantai susun. Trak boleh menggantungnya di bawah tempat tidur, namun tanpa ragu-ragu akan ada kacang tengah yang memegangnya, anda harus melepaskannya untuk membebaskannya dengan sedikit jiwa ke wilayahnya.

Sejajarkan kancing dan lubang kemudian tekan roda ke atas. Pasang kembali semua tarikan dengan segera. Anda mesti mengetatkan jari ini, bagaimanapun, jangan sampai ke sana. Pada saat roda disusun dengan betul, ini adalah peluang yang tepat untuk mendapatkan kenderaan di tanah.

Tahap 8: Turunkan Kereta

Putar soket pegangan jalan lain sekarang untuk sedikit demi sedikit memotong kenderaan kembali ke tanah. Pada saat ia selesai, anda boleh mengambil jek yang dibebaskan dari kenderaan dan mendapatkan kunci pas semula.

Tahap 9: Kencangkan skru

Ternyata tindakan yang paling kritikal adalah menjamin anda memperbaiki semua tarikan dengan sangat selesa. Selesaikannya dalam konfigurasi yang membingungkan, tidak akan melintas ketika anda menukar daya tarik yang anda lalui. Ulangi sistem ini dua atau beberapa kali untuk menjamin anda memilikinya sedekat mungkin. Anda pasti tidak akan mempunyai kekuatan yang kuat dengan anda, jadi jamin mereka merasa selesa dan anda harus menjadi pemikiran yang baik.